Представители от Национална програма 2011 участваха в семинар в Русия

Трима представители от Национална програма 2011 – Севал Мустанова, Атанас Зафиров и Пламен Църноречки, участваха в първия от серия семинари, организирани от Московското училище за политически изследвания. Семинарът бе на тема „Право, политика, икономика и медии” и се проведе между 5 и 11 юни. В него взеха участие над 135 представители от Руската федерация, Азербайджан, Армения, България, Грузия, Молдова, Полша, Украйна и Хърватска, както и завършили московското училище през годините.

Семинарът беше открит от Елена Немировская, директор на Московското училище, а сред лекторите бяха Джеймс Елис, сър Джефри Оуен, Мати Антонен, Тома Гомар и др. Специален гост бе баронеса Шърли Уилямс. Занятията продължаваха почти до полунощ, а активното включване на руски експерти даде възможност да се видят различни гледни точки на хора с противоположни политически убеждения. Вечерните занятия бяха водени от Александър Согомонов, който е директор на Центъра за социологическо и политическо образование и водещ социолог в Руската академия на науките. Оживени и разпалени бяха дискусиите и дебатите за гражданското общество, гражданското образование, човекът в политиката, властта и обществото.

На неформална среща участниците от България имаха възможност да се срещнат с посланика на България в Руската федерация Пламен Грозданов.

Вторият семинар ще бъде от 17-ти до 23-ти юли отново в гр. Голицино, близо до Москва.