Българското училище за политика участва в „Узана Поляна Фест”

uzana-polyana

Българското училище за политика се включи активно в подготовката и провеждането на „Узана Поляна Фест”, който бе организиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Фестивалът в географския център на България – местността Узана над Габрово, се проведе на 16 и 17 юли и представи проекти от цялата страна, свързани с устойчивото развитие в областта на екотуризма, опазването на околната среда, биоразнообразието, почвите, водите и здравословния начин на живот. Българското училище за политика участва със специална изложба за климатичните промени и последствията от тях. Всички проекти са осъществени през последните пет години и са съфинансирани от ГЕФ с около 7 млн.щатски долара.

Събитието беше открито от министрите Нона Караджова и Томислав Дончев и от кмета на община Габрово Николай Сираков. Националният координатор на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд Велеслава Абаджиева обяви, че идеята на фестивала е един алтернативен свят, където начинът на живот на хората днес не застрашава ресурсите на идните поколения.

Местността Узана се превърна в своеобразно селище на екологичните инициативи от цялата страна, в което можеше да се намерят „Екоакадемия“, „Чаршия“ с биопродукти, „Технопарк“ с демонстрационни проекти за алтернативна енергия, „Мегдан“ – сцена, „Занаятчийница“, „Дзен – център” за духовно здраве, „Велопарк” и разбира се – „Кметство“ с информационен център и място за дискусии.

Програмата включваше атрактивни демонстрации в най-разнообразни сфери: състезание по радиопроследяване на двойки костенурки (тракинг) от създателите на единствения център за защита на костенурки в България – Геа Челония, тъкане на традиционното сватбено знаме „феруглица” от бабите от с.Добърско, месене на квасен хляб с Хлебната къща от Габрово, забъркване на биошотове и биодегустации, интерактивни игри за опознаване на биоразнообразието в Централен Балкан, Беленските острови и парк Българка, работилница за рециклирано изкуство. Интерес предизвикаха и различните семинари и дискусии – „Земеделие върху замърсени земи?“, „Родопите като велодестинация“, „Предизвикателствата за горите в съвременния свят“.