Училището за политика е платформа за възпитаване на лидери на съвременна и утрешна България

platforma

„Предстои ни много работа, за да вдигнем на крака Училището, да го научим да върви уверено, а след това и смело да препуска напред. Ние трябва изцяло да се посветим на едно: да насърчаваме развитието на демократичните институции и на гражданското общество в България чрез подкрепа за толерантността, плурализма и обществения диалог, а за да успеем ще бъдат необходими изключителна посветеност, упорита работа, въображение и постоянство.”

Тези думи на Дими Паница, произнесени през 2002 година пред първия випуск на Българското училище за политика, бяха припомнени  10 години по-късно при откриване на новата Национална програма „Управленски умения” на 30 ноември в хотел „РИУ”, Правец. Произнесе ги Ленко Ленков, програмен директор „Гражданско общество” във фондацията „Америка за България”, която е основен донор на програмата.

Училището за политика „Димитър Паница” е водеща институция за утвърждаването на демократичните ценности в България. Около това се обединиха в приветствията си към новия випуск заместник-председателите на Народното събрание Георги Пирински и Екатерина Михайлова и депутатът и заместник-председател на ДПС Лютви Местан. Пирински изтъкна още, че участниците в програмата се налагат като политическия елит на България, а някои получават и международно признание.

Преди десет години противопоставянето между партиите беше много силно и училището изглеждаше като начинание с неясен изход, припомни Екатерина Михайлова. Според нея от него винаги са излизали утвърдени политици. Лютви Местан подчерта, че политиката е интелектуална дейност, която изисква съзнателно обучение, а световноизвестният физик и приятел на Дими Паница Минко Балкански поиска моделът на гражданско образование да се въведе в училищата.

„Училището за политика доказа своето място и роля на българската политическа сцена през годините и се превърна във важна платформа за възпитаване на лидери на съвременна и утрешна България. Тук е едно от местата, където се търсят и намират общи идеи за развитие на страната ни и консенсус по значими теми за България”, се казва в поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов.

Председателят на Управителния съвет на Училището Юлиан Попов изрази надеждата си всички участници в програмата да се заразят от безцеремонното родолюбие на основателя на Училището Дими Паница.