Росен Плевнелиев: „Моят голям шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация”

plevneliev

Основният ми приоритет е България да има дългосрочен план за действие – национална програма с ясни приоритети, около които всички да се обединим. Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев в лекцията си пред новия випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница” в Правец.

Плевнелиев многократно подчерта, че в условията на световна криза от особено значение е националното съгласие по основни държавни приоритети, които да бъдат подкрепени от всички участници от политическия спектър, независимо дали са в ляво, център или дясно. Той каза още, че планирането до 2020 за някои страни вече не е дългосрочно, Европа говори вече за 2030 и България също трябва да помисли в тази посока.

„Моят голям шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация”, заяви Росен Плевнелиев. Той наблегна колко е важно газовите връзки на страната с Гърция и Турция да бъдат изградени максимално бързо, защото през 2012 изтича дългосрочният договор с Газпром.

Росен Плевнелиев заяви, че когато встъпи в длъжност, ще заложи и обяви публично 10 основни приоритета, на чието изпълнение президентската институция особено ще държи и ще наблюдава в детайли.

Плевневлиев сподели, че по време на кампанията си се е срещнал с хиляди хора и всички те са искали две неща – резултати и справедливост. „Тези две думи ще ме водят – резултати и справедливост”, обеща новоизбраният президент. Неговата цел е да отвори институцията за национален дебат, да я направи стратегически център за националните приоритети.

Росен Плевнелиев изнесе лекция пред 40 депутати, политици, представители на бизнеса и неправителствения сектор, които участват в десетата Националната програма „Управленски умения” на Българското училище за политика „Димитър Паница”.

Във втория ден от обучението гост-лектори бяха още председателят на УС на училището Юлиан Попов, политолозите Антоний Тодоров и Огнян Минчев, социологът Кънчо Стойчев, преподавателят по реторика Иванка Мавродиева. Участниците в курса обсъждаха етиката на политическото поведение, анализираха последните президентски и местни избори и лидерските стилове, които демонстрираха кандидатите, говориха за рисковете пред обществото ни през призмата на случилото се в Катуница, учиха правилата за участие в публичен дебат и сами дебатира по темата „Какъв е конфликтът в Катуница”.