Проф.Минко Балкански: „Нужна ни е наука, която да движи икономиката”

large_MINKO

„На България е нужна наука, която да движи икономиката, затова трябва да бъдат определени няколко направления, в които приоритетно да се финансират научните изследвания”. Това каза световноизвестният физик проф.Минко Балкански, който дойде специално от Париж, за да се срещне с участниците в Националната програма.

Според него постиженията в науката са възможни, само ако учените си взаимодействат помежду си и споделят идеите си. Проф.Балкански разказа за създадения от него ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи ученици, които впоследствие получават възможност да учат във Франция. „По света работят много талантливи български учени и това е безценен капитал за България”, каза проф.Балкански.

В рамките на третия ден от програмата Севдалина Александрова представи пред участниците видовете преговори и начините да накараме противника да каже „да”. Лектор по темата за управлението на конфликти бе Ивелин Николов.

Д-р Милен Врабевски, основател на фондация „Българска памет” и носител на наградата „Личност на годината с най-голям принос за развитието на благотворителността в България” за 2011 година и известната тенисистка Маги Малеева – учредител на инициативата за устойчиво развитие „Горичка” представиха вижданията си за филантропията като част от ценностната система на съвременния лидер. Водещ на дискусията бе доц.Петя Кабакчиева. Участниците получиха и антологията „Дарителството в съвременна България”, издание на Българското училище за политика „Димитър Паница” в рамките на проект, подкрепян от фондация „Чарлз Стюарт Мот”.