Айда Доги: Днес в Тунис се пише история

tunisia

Два са пътищата пред Тунис в момента – или внасяме като ноу-хау демократичната система отвън или се опитваме сами да я създадем, заяви тунизийският политолог Айда Доги пред участниците в националната програма на Българското училище за политика „Димитър Паница”. Според нея страната й има шанс да изгради демокрация, в която гражданинът е участник, а не зрител.

В противен случай революцията няма да е успяла, допълни тя и каза, че днес в Тунис се пише история.

Айда Доги, Ахмед Салам, юрист от Египет, и д-р Соломон Паси, член на УС на училището, участваха в дискусия за арабската пролет и онлайн революциите. Ахмед Салам разказа как точно са протекли събитията в Египет и представи политическите партии в страната и тяхната роля в момента. Соломон Паси направи анализ на процесите и връзката им със социалните мрежи.

Темата за демократизацията и края на авторитарните лидери бе продължена и от Н.Пр. Шийла Камерър, посланик на Южна Африка у нас, която гостува на училището в рубриката „30 минути в компанията на…”.

По-рано през деня участниците в националната програма участваха в симулация на предаването „Референдум”. Те влязоха в ролите на представители на управляващите, опозицията, Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите и Центъра за защита на правата на пациентите и проведоха телевизионен дебат на тема „Пари за магистрали или за здраве”.

Денят започна с тренинг на открито, включващ поредица от игри и задачи за изграждане на екип.