Вярвайте в децата. Създавайте им усещане, че са ценни

laurentin

Това сподели Лаурентин ван Оранйе, принцеса на кралство Нидерландия, по време на срещата си със завършили Българско училище за политика „Димитър Паница”, които работят с деца от домове по проект, финансиран от „Бонита тръст”. „Въпреки че тези деца често живеят в лоши битови условия, ако ги попитате за устойчивото развитие, те ще дадат същите решения, каквито биха дали другите деца”, допълни тя.

На срещата, която се проведе на 7 декември, завършилите училището за политика разказаха за работата си с децата от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Пантелеймон” в с. Видраре, Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, Дома за деца, лишени от родителска грижа „Незабравка” в Стара Загора, както и в ателие „Прегърни ме” в София. Всички те споделиха, че най-важното за децата е да се социализират, да излязат от институциите и да се срещат с връстниците си.

Принцеса Лаурентин разказа за своя опит с основаната от нея фондация„Четене и писане”, която работи по проблемите с неграмотността в Холандия. Тя сподели, че когато е започнала да работи по тази тема, много хора са били скептични. Амбициозната цел за премахване на неграмотността, а не просто за нейното намаляване, която си е била поставила, и усилената й работа да привлича съмишленици правят възможно това да се превърне в държавна политика. „Вярвам в доброволчеството и с работата си се стремя да бъда катализатор на промени. Трябва да обърнем мисленето си и когато имаме идея, трябва да намерим други хора, които мислят като нас, и да работим заедно за решаването на проблема.”

В края на срещата принцеса Лаурентин даде специални автографи за децата от Видраре, Велинград и Стара Загора на книгата си „Мистър Фини и светът надолу с главата”, за чието официално представяне тя е в България.