Росен Плевнелиев: България е пример за всички европейски партньори

narodno sabranie

Дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?“ се проведе днес в парламента под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той беше по инициатива на Моника Панайотова – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и завършил Българското училище за политика.

Специални говорители бяха Елмар Брок, член на Европейския парламент, и Жан-Доминик Джулиани, президент на фондация „Робер Шуман“. В дискусията участваха новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев, заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на правосъдието Диана Ковачева, която също е завършила Националната програма на БУП. Участие във форума взеха народни представители, представители на държавни институции, на работодателски и синдикални организации, на академичните среди, неправителствени организации, дипломати, както и настоящи курсисти и завършили програмите на училището.

Форумът беше открит от Цецка Цачева и започна с едноминутно мълчание в памет на Вацлав Хавел. В приветствието си тя подчерта, че българският парламент трябва да бъде територия на европейския дебат за това каква Европа ни е нужна и как съюзът да бъде укрепен.

«В годините на растеж почти всички европейски държави се увлякоха по харченето. Произведоха се планини от дълг, колосални суми, които дори и в добри времена за икономиката не се намалиха, не се изградиха буфери, с които да може в тежки времена да се покрият тези колосални задължения. С едно малко изключение – една малка България точно във времената на икономически растеж успя да изгради буфер.» Това каза от парламентарната трибуна новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Той допълни, че страната ни може да бъде давана за пример на всички наши европейски партньори и приятели, защото в последните 10 години успя да намали своя дълг – от 100% от БВП през 2001 г. на 16% от БВП през 2011 година. Според Плевнелиев двете вълшебни думички са стабилност и устойчивост. Всички държави в ЕС имаме нужда да се обединим и да изковем общото си бъдеще така, че най-голямата икономика на планетата да покаже своята сила.

Това е първият от серията дискусии „Европейски разговори в парламента“, които си поставят за цел да ангажират гражданите в активен и пряк диалог с Народното събрание по най-актуалните въпроси от дневния ред на Европа и българското членство в Европейския съюз.