РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА 2010/2011 ЗАПОЧНА С ДЕБАТ ЗА ЛИДЕРСТВОТО

Тридесет и двама млади политически и граждански лидери от 8 държави от Югоизточна Европа – Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора и Хърватска, започнаха обучението си в Регионалната програма 2010/2011 на Българското училище за политика. Първият курс е на тема „Политическо лидерство и устойчиво развитие” и се провежда в Дурас, Албания.

Проблем за Балканите е, че все още нямаме достатъчно преки и бързи пътища един до друг, заяви при откриването изпълнителният директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева и пожела на участниците да намерят тези пътища. В откриването на курса участва и изпълнителният директор на Албанското училище за политически науки Олси Декови.

Темата за лидерството на 21 век в политическия и обществения живот бе представена от Aди Краста, преподавател по публични комуникации в Университета в Прищина и един от лидерите на общественото мнение в Албания през последните две десетилетия.

По време на следобедната сесия участниците обсъждаха ролята на партиите и на гражданите в задаването на дневния ред на обществото. Презентация по темата изнесе Хармут Пюрнер, директор на дирекция „Демократизация и гражданско общество” в представителството на OSCE в Албания.

Курсистите участваха в групова игра за екипност и лидерство и работиха в малки групи върху казус, свързан с планиране и устойчиво развитие на местно равнище. Утре те ще се срещнат с албанския министър на външните работи Едмонд Хаджинасто.

Програмата „Политическият дебат в Югоизточна Европа“ се провежда за осма поредна година, като до този момент в нея са обучени над 200 млади политици, общественици и журналисти.