КОНФЕРЕНЦИЯ „НОВАТА ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА-БЪЛГАРСКИЯТ ОТГОВОР“

Конференция на тема „Новата зелена икономика-българският отговор организира Българското училище за политика на 19 октомври в Народното събрание. Патрон на събитието беше председателят на парламента Цецка Цачева. Участие взеха народни представители, посланици, представители на местната власт, бизнеса, неправителствени организации и медии.

Нисковъглеродната икономика е шансът ни не само да запазим света, в който живеем. Това е възможност за нови, модерни технологии, за напредничави решения, за насърчаване на предприемаческия дух. И като държава, и като член на ЕС бъдещият път на България е към новата „зелена“ икономика, заяви при откриването заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

Според председателя на парламентарната комисия по околна среда Искра Михайлова, „устойчивото развитие предполага екологични норми, които засягат всички сфери и целия жизнен цикъл“. Тя подчерта, че постигането на целите 20/20/20 на Европейския съюз означават 60 млрд.евро по-малко за внос на нефт и газ и общо 3 млн. работни места за т.нар. „зелени якички“.

Участниците във форума обсъждаха може ли България да разчита на „зелена“ и устойчива икономика в борбата с изменението на климата и финансовата криза. Опитът на Финландия и Холандия представиха посланиците на двете държави у нас Н.Пр. Таря Лайтиайнен и Н.Пр. Карел Ван Кестерен.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов беше награден като „най-зелен депутат“ в конкурса за намаляване на потреблението на горива и електроенергия. Той получи като награда истинска „зелена“ стъпка от екологични материали.

Това е втората конференция, организирана от Българското училище за политика в рамките на проект „Зелена стъпка напред: за нова ангажираност и отговорност на българските депутати“. Проектът се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. През месец май по време на традиционната зелена седмица на Европейския съюз се състоя първата конференция в Народното събрание под надслов „Енергийната революция-коя страна на барикадата ще изберем“. Като част от нея се проведе и инициатива по засаждане на 240 иглолистни дръвчета от българските депутати.