Сергей Станишев: „В България ще има стабилна демокрация, ако всички основни партии са добре интегрирани в европейските семейства”

stanishev

„Пред Европа има два пътя. Ако иска да е по-силна, трябва да се увеличи и политическата, и икономическата интеграция. В противен случай ще бъде планов съюз на няколко скорости. За да сме силни, трябва да сме заедно”. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и лидер на БСП Сергей Станишев пред участниците в Националната програма „Управленски умения” на Българското училище за политика „Димитър Паница”.

Бившият министър-председател даде прогноза, че еврото ще оцелее и няма да се стигне до апокалиптичен сценарий, защото политическата и икономическата цена би била твърде висока.

Той сподели, че ако  Европа веднага беше взела по-мащабни и конкретни мерки за кризата в Гърция, сега проблемът нямаше да е толкова дълбок. Сергей Станишев обясни и предложенията на ПЕС за дълговата криза. Освен финансова отговорност, европейските социалисти държат и на координиран план за инвестиции за създаване на работни места. От ПЕС предлагат 10 млрд.евро от Европейския социален фонд да се насочат за понижаване на младежката безработица.

Лидерът на БСП акцентира и колко е важно за България да има национални приоритети. Според него такъв приоритет е образованието.