През 2020 година 20,8% от електроенергията в България ще бъде от възобновяеми източници

dobrev

През 2020 година 20,8% от електроенергия и 23,8 на сто от енергия за отопление и охлаждане, която ще бъде използвана в България, ще идва от възобновяеми източници. Данните бяха изнесени на регионалния форум „Балкански политики за зелен икономически растеж”, който се състоя на 11 юни в София. Организатори на събитието са Българското училище за политика „Димитър Паница” и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. То се провежда с финансовата подкрепа на Балканския тръст за демокрация. GLOBUL e спонсор на събитието.

Трябва внимателно да субсидираме зелената енергия, заяви по време на форума министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той уточни, че това се налага, тъй като България в момента е сред отличниците в ЕС по достигане на заложените цели до 2020 година. „В някои държави този пазар вече прегря, например в Испания и в Чехия. Там толкова се разви зелената енергия, че те постигнаха своите цели и премахнаха преференциалната цена за този вид електроенергия.” Министърът допълни, че ако допуснем това да се случи в България, още през следващата година ще сме постигнали целите си и оттам нататък в продължение на 7 години секторът ще бъде обречен на застой.

За първи път в рамките на форума Сандрин Диксън, директор на Европейската група на корпоративни лидери по климатичните промени, и Питър Кедеряк, директор на Регионалния център за изследванe на политики, представиха доклада „Финансови решения за чиста енергия”. Документът е изготвен от Програмата за устойчиво лидерство на Кеймбридж и Регионалния център за изследване на политики към университета Корвинус в Будапеща, Унгария. Той прави анализ на възможностите, които предлагат възобновяемите източници от гледна точка на трансграничното сътрудничество, откриването на работни места и икономически растеж в четири държави – България, Румъния, Чехия и Унгария. Неговата цел е да даде препоръки как би могъл да се засили диалогът между правителствата и инвестиционната общност, когато се обмисля бъдещият енергиен профил на региона.

За необходимостта държавите от Югоизточна Европа да интегрираме целите си за зелен растеж спрямо регионалните предимства и регионалния пазар говори председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Искра Михайлова.

Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика” в GLOBUL, постави акцент върху отговорността на компанията към бъдещето на държавата и на региона и стремежът й да предава опита си в зелените политики на други компании.

Сред говорителите бяха още директорът на Енергийната агенция на Македония Лазар Гечевски, заместник-министърът на икономическото развитие на Косово Рамадан Касани, заместник-директорът на Енергийния секретариат Дирк Бушле, представители на бизнеса, инвеститори, експерти и анализатори. Във форума участваха и голяма част от завършилите националната и регионалната програма на Българското училище за политика – депутати, министри, кметове, бизнесмени от Западните Балкани, Румъния и България.

Събитието се проведе непосредствено преди конференцията на световните лидери в Рио де Жанейро, която ще се фокусира върху зелената икономика в контекста на устойчивото развитие и намаляване на бедността, както и върху институционалната рамка на устойчивото развитие. Форумът се превърна в място за обмен на информация и идеи за чиста енергия и енергийна ефективност, в платформа за трансфер на устойчиви енергийни политики, които ще помогнат на бъдещите членки на ЕС от региона да се интегрират в Европейската енергийна общност.

На 10 юни вечерта на специален коктейл за участниците във форума постоянният представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия Маркус Репник представи доклада на банката за зелен растеж.

 

Доклади:

Финансови решения за чиста енергия: Централна и Източна Европа

АНЕКС I: АНАЛИЗ НА НЕСЪОТВЕТСТВИЯТА ПРИ ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ В БЪГАРИЯ

Декларация от участниците по повод конференцията Рио +20

Beyond the 19th century vision of the energy future of the Balkans

 

Презентации:

Лазар Гечевски

Радмила Дамянович

Костис Стамболис

Проф. Константин Димитров

Ясен Гуев

Дирк Бушле

Гарет Танкосич-Кели

Искра Михайлова-Копарова

Сандрин Диксън

Питър Кедеряк

Евгения Харитонова

Марина Стефанова