Участници в Националната програма 2012 се включиха в първия Световен форум по демокрация в Страсбург

strasbourg_2012

Двадесет и пет млади политически и граждански лидери от Националната програма 2012 на Българското училище  за политика участваха в първия Световен форум по демокрация от 5 до 11 октомври в Страсбург. Събитието, чиято основна тема бе „Демокрацията: между старите модели и новите реалности”, бе организирано от Съвета на Европа.

Във форума се включиха над 500 представители на мрежата от училища по политически науки под егидата на Съвета на Европа – в Русия, Грузия, Молдова, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина,  Хърватия, Румъния, Армения, Украйна, Азербайджан, Албания и Беларус. За първи път участваха и представители на училищата в Тунис и Мароко.

Програмата  бе открита от генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Специален гост и говорител бе генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Сред лекторите бе и носителката на Нобеловата награда за мир за 2011 година Тауакул Карман, журналистка и правозащитничка от Йемен .

В продължение на четири дни участниците във форума обсъждаха широк кръг от теми: за демокрацията и процесите на глобализация, за промените след Арабската пролет, за новите социални мрежи, отговорността на медиите, представителната демокрация и ролята на гражданското общество. В рамките на различни кръгли маси бяха дискутирани въпросите за отговорното лидерство, миграцията и солидарността по време на криза, ролята на Европа като фактор за глобалното развитие и т.н.

Българските участници участваха в специална сесия за енергийната сигурност с колегите си от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Руската федерация и Украйна и посетиха Европейския съд за правата на човека, където се срещнаха с българския съдия Здравка Калайджиева.

По време на престоя си в Страсбург участниците от Българското училище за политика поднесоха цветя пред бюста на Димитър Пешев в сградата на Съвета на Европа и отбелязаха приноса му за спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.