Започна Националната програма „Управленски умения” 2013/2014

pravets_otkrivane_np_2014

Националната програма на Българското училище за политика „Димитър Паница” беше официално открита днес, 30 октомври, в хотел РИУ в Правец. В нея са включени 40 млади лидери от парламентарно представените партии и коалиции в Народното събрание и Европейския парламент и от граждански организации. В церемонията по откриването участваха посланик Пьотр Свиталски, ръководител на Мрежата от училища по политически науки и директор на дирекция в Съвета на Европа, програмният директор „Гражданско общество” на фондация „Америка за България” Ленко Ленков, председателят на УС на БУП Саша Безуханова, народни представители, посланици, кметове и общински съветници.

„Българското училище за политика е лидер в мрежата училища по политически науки към Съвета на Европа”, заяви в приветствието си посланик Пьотр Свиталски. Той подчерта, че благодарение на усилията на БУП е създадено и работи успешно Тунизийското училище за политика, изработена е система за оценка на резултатите от обучението в училищата от мрежата, активно се търси подкрепа на дейността на училищата от страна на Европейския парламент.

В приветствието си към новия випуск Ленко Ленков от фондацията „Америка за България”, обърна специално внимание на Етичната харта на училището. Той подчерта, че знанията и уменията, които участниците в програмата ще получат, усилията, които ще положат, ще останат напразни, ако я няма водещата роля на етичното политическо лидерство. Фондацията „Америка за България” е основен донор на програмата.

„Българското училище за политика изигра много сериозна цивилизационна роля за формирането на демократичната среда в България, то съчетава теорията с разбирането какво е да си активен обществен агент”, заяви председателят на УС на училището Саша Безуханова. Тя допълни, че пред страната ни стоят трудни предизвикателства – България е най-бедната страна в ЕС, имаме 41% функционална неграмотност и 40% сива икономика, и пожела на участниците в програмата да намерят верните решения и да бъдат агентите на промяната.