Кристиан Вигенин: „Градивният диалог няма алтернатива за гарантиране на стабилността на Южното Средиземноморие “

vigenin-akademiq

„Европейската политика за съседство в нейното южно измерение доведе до засилване на търговията и на различните връзки между ЕС и държавите от Южното съседство и показа, че подкрепата винаги е по-успешна при подпомагане на икономически реформи, отколкото при осъществяването на политически промени.“ Това заяви министърът на външните работи на България Кристиян Вигенин пред участниците в Лятната академия за развитие на демокрацията чрез културна дипломация. Той беше специален гост-лектор в рубриката „30 минути в компанията на….“

Министър Вигенин припомни, че България подкрепи последователно процесите на демократизация в страните от Южното Средиземноморие. Той определи като ползотворно споделянето на специфичен опит, особено в сферите на конституционната реформа,  прехода от „върховенство на властта” към „върховенство на закона”, изграждането на институции, изработването на ново законодателство и провеждането на  честни и свободни избори. Гостуването на министър Вигенин предизвика много голям интерес сред участниците. Той отговори на множество въпроси за конкретни мерки и инициативи на България в региона.

Програма на първия ден от Академията беше посветена на дипломатическите отношение на ЕС и страните от Южното Средиземноморие. Марко Пелучи от TNS Opinion, която работи с Европейската комисия, представи Европейския барометър за Южното Средиземноморие. След това проф. Ингрид Шикова, професор по Европеистика от СУ „Св. Климент Охридски“, обясни как се прави външната политика на ЕС. Участниците имаха и практическа лекция по политическа комуникация и в частност техники за произнасяне на реч. Упражнението води журналистът и телевизионен продуцент Боряна Димитрова.