Започна Лятната академия за развитие на демокрацията чрез културна дипломация

summer_academy_otkrivane

Лятната академия за развитие на демокрацията чрез културна дипломация започна днес, 4 юни, в хотел РИУ в Правец. Академията е първата по рода си инициатива за обмен на опит и знание между завършили националните програмите на Българското училище за политика „Димитър Паница“, Гражданското училище по политически науки в Мароко и Тунизийското училище за политика. Програмата откриха изпълнителният директор на БУП д-р Ирина Алексиева и изпълнителният директор на ГУПН Юсеф Лараж.

Д-р Алексиева цитира думите на арабския историограф Ибн Халдун, че „миналото прилича на бъдещото повече, отколкото една капка вода прилича на друга”. Тя направи паралел между прехода в България и прехода, който тепърва започва в Тунис и Мароко. Затова и основната цел на Академията е да се сподели опитът между трите държави при изграждането на модерно демократично общество, да се анализират успехите и провалите и тогава заедно да се проектира следващата крачка, така че тя да е по-добра от предходната. „Ключовите думи за това обучение са диалог и обмен“, съгласи се Юсеф Лараж. Според него дебатът и преговорите са много важни за България, Тунис и Мароко, за да са активни в промяната, а не просто да изчакват тя да се случи. Според Лараж това е и причината училищата за политически науки да са силно мотивирани да впишат в дневния ред на обществото разговорът за демократичната промяна.Той също пожела успех на участниците в програмата в България и пожела инициативата да се превърне в ежегодна, а следващите академии да се проведат в Тунис и Мароко.

Училищата в България, Мароко и Тунис са част от Мрежата на училищата по политически науки под егидата на Съвета на Европа. В обучението участват 18 млади обществени и политически лидери от трите държави. Академията е логично продължение на усилията на БУП „Димитър Паница” да подпомага партньорите си от Тунис и Мароко, като споделя с тях опита и методологията си за обучение на млади лидери и подкрепя усилията им за институционално изграждане по време на преход към многопартийна демокрация.

Лятната академия за развитие на демокрацията чрез културна дипломация се осъществява с финансовата подкрепа на Южната програма “Укрепване на демократичните реформи в Южното съседство“, финансирана от Европейския съюз и осъществявана от Съвета на Европа.