Посланикът на САЩ в България Марси Рийс: „Силното лидерство почива на ценности и морал”

marcie_ries_07_02_2015

Върховенството на закона, моралът в политиката, честността и съвременното лидерство бяха основните акценти в лекцията на посланика на САЩ в България Марси Рийс, която бе специален гост в панела „30 минути в компанията на…” в рамките на Националната програма „Управленски умения”. Тя подчерта, че  лидерите трябва да притежават стабилна ценностна система и да я отстояват. “Ако политиците работят в полза на  хората, обществото е готово да участва активно в процеса на правене на политики. Ако хората не им вярват, обществото става апатично”, допълни посланик Рийс. Тя изтъкна необходимостта от ясни правила, които да бъдат спазвани, и изтъкна  решаващото значение на съдебната реформа и независимостта на  съдебната власт.

Акценти в дискусията с участниците бяха двустранните отношения САЩ -България, посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас, споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ и ефектите му върху България, кризите в Украйна и Близкия изток, и т.н.

Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата с тридесет и седем годишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток. Специалист по национална сигурност и военнополитически  въпроси, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.