Изпълнителният директор на БУП Ирина Алексиева: Политиката за развитие е уникална възможност за България

aid_2

Политиката за развитие предоставя на България уникална възможност да помага на много хора и да създава общност от свои приятели по света, заяви изпълнителният директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ д-р Ирина Алексиева по време на конференцията за откриването в България на Европейската година за развитие 2015. Тя бе модератор на дискусията, свързана с диалога между всички заинтересовани страни и възможностите пред сътрудничеството за развитие. Конференцията се организира от Дипломатическия институт и състоя на 19 март в Централния военен клуб. Събитието бе открито от министъра на външните работи Даниел Митов.

Политиката за развитие на ЕС е както проява на солидарност към развиващите се страни, така и инвестиция в стабилността и просперитета на самия Европейски съюз, каза в приветствието си министър Даниел Митов. Той допълни, че при  формулирането и осъществяването на тази политика трябва рационално да бъде използван експертният капацитет на гражданските организации.

Четиринадесетгодишният опит на БУП в различни географски региони и страни – Балканите, страните от Източното партньорство – Украйна, Северна Африка – Тунис и Мароко, до Централна и Западна Африка, показва, че основните предизвикателства пред политиката за развитие са две, заяви Ирина Алексиева. Първото е българските граждани да бъдат убедени да участват и да разберат, че подкрепата за развитие е много повече от предоставяне на финансови средства, тя е споделяне на опит, знания и идеи. Защото понякога малките жестове и помощ са много високо ценени. Второто предизвикателство е доколко ние като държава и като организации можем да сме конкурентни и да станем част от една по-широка рамка на сътрудничество с останалите организации от ЕС.

Лора Борисова, заместник-ръководител „Демокрация и наблюдение на изборите“ в Европейската служба за външна дейност, подчерта, че Европейският съюз е най-големият донор за развитие и предоставя помощ на близо 150 страни.  Тя съобщи, че след 2015 година програмата на ЕС за развитие ще стане универсална, т.е. ще обхваща всички страни, включително и държавите-членки на съюза. За да могат да участват в нея, най-важното условие е хората да бъдат добре информирани.

В рамките на дискусията бяха очертани различни аспекти на политиката за развитие и възможността неправителственият сектор и бизнесът да бъдат равностойни партньори в нейното осъществяване.