Меглена Кунева: “Приемането на България в Шенген ще е много силен печат за доверие в страната”

27.03.2015

Заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева беше специален гост-лектор в Националната програма “Управленски умения.” Тя изнесе лекция на тема “Шенген и политиките за сигурност”. Вицепремиерът Кунева се обяви против Европа на две скорости по отношение на сигурността и изтъкна важността на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Денят продължи с панела “Българските приоритети в Европейския парламент”. Лектори в него бяха евродепутатите Владимир Уручев, Георги Пирински и Илхан Кючюк. Те представиха на участниците в програмата по един от приоритетите, по които активно работят в Европейския парламент. Владимир Уручев представи темата “Енергийният съюз – българските измерения”, Георги Пирински направи средносрочен преглед на Стратегията Европа 2020, а Илхан Кючюк говори за свободното движение и гражданските свободи.

Друг акцент в програмата беше презентацията на гръцкия финансист и банкер, работил години в България, Христос Кацанис. Той гостува в панела  “30 минути в компанията на….” Кацанис избра за тема на участието си отношенията между Гърция и еврозоната и направи детайлен преглед на историята на европейските валути и икономическите фактори, довели до сегашния момент.

В рамките на деня възпитаниците на училището участваха в симулационна игра на процедурата за приемане на европейския бюджет. Те имаха и лекция “Бюджет и финанси на ЕС”. Докторът по европеистика Екатерина Карамфилова очерта  целите и приоритетите в бюджета на съюза за 2015.