Завършили БУП участваха във Втория международен семинар за завършили училищата за политически науки към Съвета на Европа

alumni_seminar

Двама завършили Българското училище за политика „Димитър Паница“ – Елена Попова от випуск 2014 и Гергана Андреева от випуск 2015, взеха участие във Втория международен семинар за завършили училищата по политически науки към Съвета на Европа. Той се проведе на 25 и 26 юни в Сараево, а темата беше „Защита на демокрацията, свободата и човешкото достойнство от вътрешните и външните заплахи“. В събитието участваха над 45 завършили училищата по политика от България, Албания, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора, Косово, Румъния, Армения, Беларус, Грузия, Молдова, Русия, Украйна, Мароко, Тунис, Гърция, Турция, Вишеградското училище, както и представители на Съвета на Европа и на Европейската асоциация на училищата по политически науки. Основната цел на семинара беше да се обсъдят ключови въпроси, свързани с демокрацията и човешките свободи и да се подготвят темите за предстоящия Световен форум по демокрация, който ще се проведе през ноември 2015 г. в Страсбург и чиято тема тази година е „Свободата и контролът – демократичният отговор“.

Събитието беше открито от Матиаш Груден, директор „Планиране на политики“ в Съвета на Европа, и приветстван от кмета на Сараево – Иво Комсич.

Форумът премина под формата на дискусионни панели, в които бяха обсъдени връзката между сигурността и демокрацията, предизвикателствата пред съдебните власти, медиите и гражданските организации за предоставяне на граждански права и свободи, както и балансът между контрола и човешките свободи с цел осигуряване на сигурността на гражданите.

Втората обсъждана тема беше свързана с причините за радикализация на демократичните общества. Като панелист в нея участие взе Гергана Андреева, която говори за ролята на образованието за превенция за радикализацията на младежите. Третата дискусионна тема засягаше правата на жените и превенция на насилието срещу тях.

В края на семинара участниците и представителите на Европейската асоциация на училищата за политически науки обсъдиха идеи за подобряване на взаимоотношенията между завършилите от различни държави и създаването на по-добри възможности и нови канали за комуникация между тях.