Кръгла маса за предизвикателствата пред участието на жените в обществено-политическия живот се проведе в Мароко

pic_dopiska_rabat

Предизвикателствата пред участието на жените в обществено-политическия живот в Мароко бяха основната тема на кръгла маса, която се проведе на 9 октомври 2015 г. в Рабат. В нея се включиха 25 представители на неправителствени организации за защита правата на човека и на женските и младежки крила на основните политически партии. Специални гости на събитието и активни участници в дискусията бяха и посланиците на България, Сърбия, Румъния и Португалия в Кралство Мароко. Събитието бе организирано от Българското училище за политика „Димитър Паница“ в рамките на проекта „Овластяване на жените – активни участнички в политиката и в процеса на вземане на решения в Мароко“ и осъществяван с подкрепата на Международната организация на франкофонията.

В България имаме поговорка: „Ако ти трябва някой да ти говори добре – покани мъж, ако ти трябва някой да ти свърши работа – покани жена“ – каза при откриване на събитието д-р Ирина Алексиева, изпълнителен директор на БУП. Тя подчерта, че в Мароко има подобна поговорка, което показва колко близки са културите ни и разбиранията на двата народа за ролята на жените. Ирина Алексиева допълни, че екипът на училището с готовност ще направи обучение за марокански жени, които участват в политиката и процеса на вземане на решения. Специални приветствия към участниците направиха Н.Пр. Боряна Симеонова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Мароко и Амина Буаяш, генерален секретар на Международната федерация за правата на човека.

В рамките на събитието бе представено документално проучване за основните проблеми и предизвикателства пред участието на жените в обществено-политическия живот в Мароко, направено от Българското училище за политика „Димитър Паница“. Обърнато бе внимание, че въпреки квотите за жени, гарантирани от мароканското законодателство, политиката все още се смята за мъжка работа. Участниците споделиха впечатленията си от приключилите наскоро местни и регионални избори, както и от изборите за горната камара на мароканския парламент. Целта на дискусията бе да верифицира и допълни изводите от документалното проучване, което ще послужи като база за анализ на обучителните нужди и определяне на знанията и уменията, които са необходими на жените – активни участнички в процеса на вземане на решения и изработване на публични политики.

По време на тридневното посещение в Рабат изпълнителният директор на БУП Ирина Алексиева се срещна с Рупърт Джой, посланик на ЕС в Мароко, с Дрис Ел Язами, президент на Националния съвет по човешки права и с Мохамед Шруру, депутат от мароканския парламент и член на групата за приятелство между Мароко и България.