Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер участва във форум на училища за политически науки

za_site_berlin

Демократични промени в обществото са невъзможни без зачитане на човешките права, без добро образование, без свободни и професионални медии. Около това се обединиха участниците във форума „В търсене на изгубения универсализъм“, в който гост-лектор бе Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Федерална република Германия. Събитието се състоя на 28 и 29 октомври в Берлин. То бе организирано от Московското училище за гражданско образование и Асоциацията на училищата за политически науки към Съвета на Европа с подкрепата на фондация „Роберт Бош“.

Над 200 представители на училищата за политика от 21 държави, посланици, университетски преподаватели, социолози и анализатори в продължение на два дни обсъждаха кризата на ценности и институции в Европа и съвременния свят. Четири дискусионни панела бяха посветени на промените в съвременния свят, уроците на историята, медиите и пропагандата, демокрацията и гражданското образование. В дебатите неизбежно присъстваха темите за Русия и политиката на президента Владимир Путин във вътрешен и международен план.

Във форума участваха изпълнителният директор на БУП „Димитър Паница“ Ирина Алексиева и двама възпитаници на училището – Петър Карабоев и Христо Панчугов.