Бъдещето на Европа

18.03.2016

Акцент във втория ден от четвърти курс на Националната програма беше бъдещето на Европейския съюз. Сутринта започна с лекция на Н.П. Емма Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Тя говори за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз и възможните сценарии от изхода на референдума през юни. Следобед имаше лекция, посветена на политическите процеси във Вишеградската четворка. Гости в модула бяха политолозите Радослав Марковски, който е директор на Центъра за изследване на демокрацията и преподавател в Университета по социални и хуманитарни науки във Варшава, и Кирил Аврамов, преподавател в Нов Български университет.

В рамките на деня възпитаниците на училището участваха в симулационна игра на процедурата на взимане на решения на Европейския съвет. Те имаха и лекция на тази тема с лектор проф. Ингрид Шикова, преподавател по европеистика в СУ “Свети Климент Охридски”

Специален гост-лектор в панела “30 минути в компанията на…” беше Н.П. Латифа Ахарбаш, посланик на Кралство Мароко в България, която говори за отношенията ЕС-Мароко.