БУП “Димитър Паница” е сред партньорите на наградите “Иновации в политиката” за България

ipa 2017 bulgaria

Наградите „Иновации в политиката“ стартираха в България  днес с партньорството на БУП. Това са международни награди за креативни и смели политици в цяла Европа.

„За годините, в които съм директор на Българското училище за политика, срещнах много политици, които работят здраво; които искат да променят страната си; които не крадат и които действително ги боли за това, което се случва в държавата. Така че иновативни, добри практики има, макар и да не са толкова видими за широката аудитория“, каза по време на работна среща, представяща инициативата, д-р Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“, партньор на наградите „Иновации в политиката“ в България и член на Консултативния съвет към приза.

„Тези награди имат амбициозна цел – да идентифицират и отличат по-различните, добрите политически практики, които обединяват хората и създават устойчива среда“, обяви Александър Дурчев, изпълнителен директор All Channels Communication Group и представител за България на Института за иновации в политиката.

По думите на Едуард Щрасер,  човекът, стоящ зад учредяването на Института за иновации в политиката във Виена, България, Австрия, Швеция, Италия, Германия, Полша, Франция и Обединеното кралство ще изиграят решаваща роля в бъдещото развитие на политическия живот изобщо, тъй като е повече от ясно, че има спешна нужда от промяна на досега функциониращия модел. „Става все по-ясно, че добре утвърдените политически практики са повече от недостатъчни, за да отговорят на очакванията на гражданите. Отличавайки добрите примери, отдавайки признание на онези политици, които имат куража да направят нещо ново, да работят по различен начин и да излязат отвъд стереотипите“, поясни Щрасер мотивацията да стартира този проект.

Наградите за иновации в политиката ще бъдат представени в девет категории – „Цивилизация“, „Демокрация“, „Човешки права“, „Свобода“, „Работни места“, „Екология“, „Общност“, „Просперитет“, „Качество на живот“.

Тази есен жури от 1 000 европейски граждани ще избере победителите измежду всички номинирани. Всички европейски граждани ще бъдат поканени да кандидатстват за членове на журито – това ще стане с общоевропейска кампания в социалните мрежи. 1000 европейски граждани ще бъдат избрани на случаен принцип от получените кандидатури. Журито оценява по шест критерия: иновации, създаване на мостове, изграждане на доверие, участие, устойчивост и финансова жизнеспособност, чрез сигурна онлайн платформа.

От днес всички български граждани, както и самите политици, могат да номинират проекти на сайта www.innovationinpolitics.eu.

Десетте регистрирани проекта с най-висок резултат във всяка от деветте категории автоматично стават финалисти. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчването на наградите на 6 декември 2017 г. във Виена.

Проектът с най-висока оценка във всяка от деветте категории ще бъде победителят в тази категория и ще получи трофей.

Крайният срок за номинациите е 31 юли 2017 г.