БУП обучава млади жени в Мароко за активно участие в политиката и в процеса на вземане на решения

marocco_22.10.2017

Българското училище за политика „Димитър Паница“ организира обучение за обучители на тема „Овластяване на жените – активно участие в политиката и в процеса на вземане на решения в Мароко“ на 22 и 23 септември 2017 г. в Рабат, Мароко.

В обучението взеха участие 10 жени, представители на политически партии, местна и регионална власт и граждански организации. В продължение на два дни те развиваха своите умения и знания с цел организиране на нови обучения за овластяването на жените в процеса на взимане на решения.

Обучението беше открито от изпълнителния директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“ /БУП/ г-жа Ирина Алексиева, посланика на България в Мароко Н. Пр. Боряна Симеонова и директора на Мароканското гражданско училище по политически науки г-н Юсеф Лараж.

Посланик Симеонова откри обучението на връх националния празник на България и един ден след ислямската нова година. Тя приветства интереса на участничките да се ангажират с развитието на Мароко. Българският дипломат определи участничките като бъдещето на Мароко и ги насърчи да развиват своите умения и знания, за да поддържат приятелските отношения между България и Мароко.

Юсеф Лараж сподели за дългогодишното партньорство между БУП и Мароканското училище за политика. Той направи обзор на различните образователни инициативи за млади хора и жени в Мароко и за ролята на подобни обучения за развитието на новото поколение политически и граждански лидери и тяхното овластяване. Лараж засегна въпроса за ролята на образованието и за необходимостта то да се реформира и първо да се реши какви млади хора и жени искаме да развиваме, с какви ценности и по какъв начин и след това да се премине към реформи.

За участниците бяха подготвени специални казуси от г-жа Латифа Суфиани и международния коуч г-н Мустафа Ел Хадад, чрез които те развиха своите лидерски и комуникационни умения и видяха на практика как протича процеса за обучение на възрастни.

В края на деня участниците и лекторите бяха приветствани на прием, даден от българската посланичка в Мароко, на който присъстваха и други представители на дипломатически мисии.

Вторият ден на обучението започна с презентацията на г-жа Ража Моржани, международен специалист по правата на човека. Моржани направи обзор на участието на жените в политическия и обществен живот в Мароко. Тя разгледа ефекта на новата мароканска конституция от 2011 г. върху правата на жените и въвеждането на квоти за жените на висши избирателни постове. Преди промените 0.66% от състава на Мароканския парламент са жени, а през 2011 г. този процент е вече 17%.Днес 81 от 395 депутатски места в Мароко се заемат от жени.

Една от участничките сравни състоянието на правата на жените в някои райони като „да слезем от магарето и да се качим на самолета“. Друга участничка, която живее в малко населено място, даде пример, че тя е първата жена, която е посетила местното кафене.

Участниците се обединиха около заключението, че, за да се подобри състоянието на жените, те трябва да се научат да създават мрежи, да се борят заедно за глобални цели и да си сътрудничат.

Във втората част на деня участниците научиха как ефективно да защитават своята теза в телевизионен дебат. Всяка една от тях имаше възможност на практика да приложи наученото, като запише 30-секундна реч и получи обратна връзка за това как се е справила от телевизионния и радио журналист Жалал Макфи.

В края на деня еспертът по младежки политики Ясин Суиди запозна участниците с различните начини, по които да комбинират теоритични лекции и практически казуси в своите обучения.

Обучението за обучители беше закрито официално с раздаване на сертификати от директорите на Българското и Мароканското училище за политика.

Обучението се проведе съвместно с Гражданското училище по политически науки (Ecole Citoyenne des Etudes Politiques ECEP) на Мароко и е финансирано от Международната организация на франкофонията.