Моника Панайотова, зам.-министър: Председателството на Съвета на ЕС е своеобразен преговорен маратон

monika_sait

С лекция за значението и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС започна третият ден на трети курс на Националната програма „Управленски умения“

Гост-лектори бяха зам.-министърът за Българското председателство Моника Панайотова, която е и възпитаник на Българското училище за политика и Юлиана Николова, директор на портал „Европа“.

Пред аудиторията от политически и граждански лидери Юлиана Николова говори за функциите на Съвета на ЕС.

Заместник-министър Панайотова припомни на курсистите приоритетите на Българското председателство и заяви, че то е своеобразен преговорен маратон, тъй като на финала ще се отчете с колко законодателни промени Съюзът е преминал напред. Съветът на ЕС и Европейският парламент са съзаконодатели и партньори като участват равноправно в приемането на по-голямата част от законодателството на ЕС, предложено от Европейската комисия, припомни Моника Панайотова и посочи примери от практиката в преговорния процес между Съвета на ЕС и Европейския парламент по време на Председателството на България. Сред тях са директива за аудио-визуалните медийни услуги и регламент за Европейски корпус за солидарност.

Във времето за въпроси участниците се поинтересуваха имало ли е интерес от млади хора да бъдат доброволци по време на нашето Председателство и какво се планира да се постигне по въпроса за Западните Балкани.