Национален анализ за проблемите на децата представи БУП на регионална среща в Пловдив

sresta_plovdiv_sait
Възпитаниците на БУП – народният представител г-жа Ася Пеева и зам.-кметът на Пловдив г-н Стефан Стоянов, откриха регионалната среща по проблемите на децата от Южна България.
Форумът по проект „Гласът на българските деца“ се проведе на 9 октомври в Пловдив, а участие в него взеха над 30 представители на областните и местните власти, НПО,  представители на Агенцията за социално подпомагане, завършили Българското училище за политика от Южна България.
На срещата бе представен национален анализ за проблемите на малките жители на страната като акцент бе поставен върху проблемите на малчуганите от Южен централен, Югоизточен и Югозападен региони. Изследването е дело на експерта Ивайло Миланов и е направено по поръчка на Българско училище за политика на база на изготвените и вече представени анализи за шестте административни региона на България.
Според документа близо два пъти повече е населението в Южна България в под трудоспособна възраст в сравнение със Северната част на страната. През 2017 г. на юг от Балкана са живели 689 808 деца, което е с 5432 повече в сравнение с 2016 г. В Северна България обаче през 2017 г. броят на децата е бил 346 220 и продължава да намалява. Представени бяха още статистически данни и направени върху тях изводи за благосъстоянието, образованието, здравеопазването и детското правосъдие.
Образователният експерт Марияна Георгиева разказа пред участниците в срещата за опита на Европа за справянето с проблемите на децата.