Илияна Йотова откри новата учебната година на БУП с думите: Училището трябва да се превърне в университет за управление

iliqna_iotova_sait2
„Вярвам, че заради опита, който има, Българското училище за политика е крайно време да се превърне в университет за управление подобно на съществуващи такива университети в други страни.” Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова при откриването на новата учебна година на Българското училище за политика. Йотова бе първият гост на курсистите от Випуск 2019, сред които има депутати, представители на областни администрации, местната власт, съда прокуратурата, бизнеса, неправителствени организации. Вицепрезидентът говори пред всички тях за лидерството в политиката и обществения живот.
„Европейският проект се нуждае от нов тип лидерство. Необходими са лидери, които да открият нови хоризонти в политиките и в начина на взимане на решения. Липсата на силни и решителни политици разгоря пламъка на популизма и предизвика възхода на крайнодесни и крайнолеви партии“ каза Илияна Йотова в Правец в първия ден на първи курс на Националната програма „Управленски умения”.
„За разрастването на популярността на крайнодесни и крайнолеви лидери голяма отговорност носят традиционните партии, неспособни да отговорят на предизвикателствата, да предложат работещи политики“, допълни още Йотова и отбеляза, че липсват лидери с дългосрочно мислене. „Днес се прави политика на парче, тя в повечето случаи е кризисна реакция на отдавна наболял проблем“, подчерта вицепрезидентът.
„Не намирам съвременните Шуман, Спинели, Моне, Аденауер – визионери със стратегическо и дългосрочно мислене“, заяви Йотова. Според нея слабите европейски институции са причина Европейският съюз да изгуби водещата си роля на международната сцена. Илияна Йотова посочи липсата на върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини на преговорите за Сирия, които се проведоха в Истанбул между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган. По думите на вицепрезидента именно Европа е най-големият потърпевш от бежанските вълни от Сирия, които ще се усилят при евентуална нова военна намеса в раздираната от конфликт страна.
Един от основните проблеми днес, според Илияна Йотова, е намирането на съюзници. Германският канцлер Ангела Меркел този мандат по-трудно от всякога сформира коалиционно правителство, а в Австрия Себастиян Курц и неговата народна партия управляват с крайнодясна партия. „В България сме свидетели на две доста интересни коалиции, добили популярност като малка и голяма“, отбеляза вицепрезидентът.
Йотова изрази мнение, че председателят на Европейската комисия трябва да се посочва от самите еврокомисари, защото чрез т.нар. Шпиценкандидат се налага политическата воля на доминиращата на изборите политическа сила. „Еврокомисарите сега се избират на партийна основа според водещата политическа сила в дадена страна, а не пряко от избирателите. Създаването на ресор за даден човек без оглед на най-актуалните и важни политики за европейските граждани и професионалния му профил създават множество проблеми“, посочи вицепрезидентът.
Денят за новия випуск на БУП продължи с гостуването на психолога и зам.-председател на 43-тото Народно събрание д-р Иван Иванов. Той говори пред курсистите за силата на личността в политическото лидество, а участниците бяха любопитни да разберат какви качества са нужни за един лидер.
Утре курсистите от Випуск 2019 продължават обучението си в хотел „Риу”, гр. Правец.