Цецка Цачева: „Не искам да бъдем на опашката на Европа спрямо политиките за деца”

cacheva_sait

„Не искам да бъдем да опашката на Европа спрямо политиките за деца.“ Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред курсистите от Випуск 2019 на Българското училище за политика(БУП). Заедно със зам.-председателя на Софийски градски съд Албена Ботева и директора на Национална мрежа за децата Георги Богданов министър Цачева говори пред четвъртокурсниците на БУП за детското правосъдие у нас и за работата по изработването на нов закон. Той трябва да замени 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Темата за детското правосъдие в България бе последната от общо три теми, свързани с проблемите на децата, които БУП постави на вниманието на своите курсисти от настоящия випуск.

Третият ден от последния, четвърти, курс на Национална програма продължи с лекция на проф. Димитриус Триантафилу, председател на департамента по международни отношения и директор на Центъра за международни и европейски изследвания на университета „Кадир Хас“ в Истанбул. Проф. Триантафилу говори пред курсистите за отношенията между основните регионални играчи в Черноморския район.

Традиционно емоционално протече и обучителният панел, свързан с участие в телевизионни формати. Журналистът Бойко Василев разкри пред курсистите тайните на поведението пред камера и на умението да защитиш тезата си в 30 секунди. Разделени на малки групи участниците в Националната програма се подготвиха за телевизионен дебат по зададена тема, а по-късно пред камери направиха симулация на участие в предаването „Панорама“.

Точка на натоварения работен ден сложи срещата със специалния гост. Това бе Илияна Николова, директор на фондация „Работилница за граждански инициативи“. По увлекателен начин, с видеа и примери, госпожа Николова говори и дискутира с курсистите по темата за човешките права.