Илияна Йотова, Теодор Стойчев и Кирил Вълчев в дебат с близо 170 студенти и ученици за езика на Брюксел

vtu_sait

Вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и водещият на политическото предаване „Седмицата“ по Дарик радио Кирил Вълчев обсъждаха езика на Брюксел с близо 170 млади хора във Велико Търново.

Дебатът на осми март бе организиран от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския парламент и е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“.

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов бе домакин на форума, а дискусията модерира преподавателят в университета и зам.-председател на 43-то Народно събрание д-р Иван Иванов. Залата на Библиотечно-информационен център на ВТУ трудно успя да побере всички желаещи да чуят и разговорят с вицепрезидента, ръководителя бюрото на ЕП, журналиста с над 25 години опит в ефира. След приветствието на ректора, вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студентите от ВТУ и учениците от спортното училище във Велико Търново и гимназията по електротехника и електроника в Горна Оряховица с думите:

„Днес е световният ден за признание на постиженията на жените и отстояването на основните ни човешки права. Знаете ли, например, че жените в България имат законовото право да гласуват от 1938 г.? Сега имаме правото да гласуваме, но често не го използваме, защото не вярваме, че има смисъл“. Според вицепрезидента Илияна Йотова е очевидно, че в комуникацията между европейските институции и европейските граждани има пропаст. Националните лидери трябва да употребяват не езика на Брюксел, а езика за Брюксел.

„Младите българи могат да бъдат привлечени към европейските институции и участие в евроизборите само с откровен разговор за Европейския съюз. За Европа трябва да се говори открито и честно за всички проблеми. Нямаме никаква нужда от лакирани думички, от изречения, които са втръснали до болка на всички европейски граждани, включително и на българските граждани от 12 години насам“, отбеляза Йотова. Тя заяви, че много й харесва написаното на сайта на проекта „Европа те чува. Гласувай“: „Уважаеми млади и образовани българи, вие никога не оставяте баба си да подреди плейлистата с музиката, която слушате. Вие не очаквате от родителите си да изберат клуба, в който да се забавлявате с приятели.“

„А защо да оставяте само на родителите си или на бабите и дядовците си да избират настоящето и бъдещето на Европейския съюз?“, зададе риторично въпроса вицепрезидентът и каза, че младите трябва да бъдат гласът на промяната. Никой друг не може да гласува за интереса на младите хора освен самите млади хора.

Ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев заяви пред младите хора в старата столица, че бъдещият път на ЕС е една от темите, които определят сегашните евроизбори и хората трябва да потърсят свои представители в ЕП и от тази гледна точка. „В България има политици с по-скоро федерални разбирания, има и политици с разбиране на завръщане на националните държави и влиянието им дори в европейския процес“, каза Стойчев. Същевременно обаче той напомни, че вероятно политическият дебат и за тези избори ще се съсредоточи върху вътрешни проблеми, но не бива да се забравя, че гласуваме на европейски, а не на вътрешни избори.

Според журналиста Кирил Вълчев европейските политици трябва да върнат вдъхновяващия образ на Европа, за да накарат младите хора да мечтаят и с желание да гласуват на Евроизбори 2019. „Ако участвате, има шанс да върнете мечтата“, заяви Вълчев пред аудиторията, в която бяха и депутатът Валентин Ламбев, и общинският съветник от Велико Търново Валерия Дончева.

След изложенията, тримата гости отговориха на въпросите на младите хора, а дебатът завърши с коктейл и разговори в неформална обстановка.