Холандецът Якоб ван Бейлен, общински съветник в Търново, бе специален гост на курсистите от Националната програма

Холандецът Якоб ван Бейлен,  който е общински съветник във Велико Търново и страстен колекционер на български килими, гостува на настоящия курс  от Националната програма на БУП. Специалният гост говори пред участниците за правилата за гласуване в парламента и общинските съвети  и направи сравнение между България и Нидерландия. В родината му вариантът „въздържал се“ при вземане на решения няма. Якоб ван Бейлен  засегна и темата за критичността към собствената партия. В края на участието си той показа на курсистите и специално донесени от него чипровски килими, които са част от колекцията му от близо 590 старинни български килими.

Вторият учебен ден от втори курс започна  с панел за общинския бюджет.  Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление, запозна курсистите  с нормативната основа за съставянето му, както и с неговата структура. Своя практически опит в съставянето на общинския бюджет и възможностите през него да бъдат реализирани политики споделиха Донка Михайлова – кмет на Троян, Елена Балтаджиева – кмет на Каварна и Лилия Донкова- кмет на столичния район „Кремиковци“.

Политиките за приобщаване на бежанци на местно ниво също бе тема, разгледана във този втори учебен ден.  Като лектори в нея се включиха Нарасимха Рао – представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, Бонка Василева – депутат в 45-то Народно събрания и д-р Сагър Ал-Анези-член на Бежанския консултативен съвет. Дарителството бе последната тема от този учебен ден.  За дарителството като възможност за местно развитие говори изпълнителният  директор на  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ Илияна Николова.  За реализираните дарителски каузи на своите випуски разказаха Лидия Чорбанова, Иван Велков и Калина Георгиева, завършили БУП през различни години.

kmetove_2021_1