Симулация на телевизионен дебат пред камера и с водещ направиха третокурсниците от Випуск 2021

Дългоочакван бе третият учебен ден от трети курс на Националната програма „Управленски умения“. Първата учебна сесия в него бе посветена на умението да се държиш пред камера и да защитиш тезата си в телевизионно студио. Лектор в панела бе журналистът и телевизионен водещ Бойко Василев, който разкри пред курсистите какво е необходимо, за да бъде една телевизионна изява успешна. Последва работа в малки групи, където обучаемите от настоящия випуск на Българското училище за политика се подготвиха да влязат в роли и да защитят конкретни тези. Темата на симулативния телевизионен дебат бе За или против намаляване на партийната субсидия на 1 лв.?”. Четирите групи излъчиха по един свой представител, който, съобразно предварително определената роля на групата, защити позиция пред камера. Обратна връзка паралелно с излъчения видеозапис на учебния дебат курсистите получиха от Бойко Василев.

Третият учебен ден продължи с лекция за демографията и предизвикателствата пред политиките на национално и местно ниво. Лектор в този панел бе доц. д-р Надежда Илиева, ръководител секция „Икономическа и социална география” в БАН. Доцент Илиева е съавтор на „Регионални демографски дисбаланси в България“ – най-новото демографско изследване на населението у нас, което прави прогнози за населението на България по региони през следващите 20 години.

Следващата учебна сесия бе посветена на изграждането и провеждането на политически кампании. Знанията си с курсистите по темата споделиха Страхил Делийски, преподавател по политически комуникации в Софийския университет и Мирослав Мурджов, управител на агенция „Рисърч Десижън Мейкинг“.

Предпоследният учебен ден от трети курс завърши със специален гост. Блажка Димитрова, създател на първия ресторант с нулев отпадък в България, говори пред курсистите за философията, наречена нулев отпадък и сподели полезни практики и лесни стъпки за намаляване на отпадъците.