Кризата в Афганистан, етнорелигиозни прцеси на Западните Балкани, селскостопанска политика и биоземеделие бяха темите от втория ден на НП

Вторият обучителен ден от последния курс на Националната програма (НП) за Випуск 2021 на Българско училище за политика(БУП) започна с темата за Афганистан. За предизвикателствата пред Европейския съюз и България от кризата в азиатската държава пред участниците говориха арабистът проф. Владимир Чуков и експертът по сигурност проф. Тодор Тагарев. След лекцията и последвалата я оживена дискусия, участниците работиха по групи. Всяка една от четирите групи трябваше да направи сценарий за излизане от политическата и военна криза в Афганистан като се съобрази с конкретни за групата условия. След Азия погледът бе обърнат към Западните Балкани. Доц. Д-р Георги Бърдаров, ръководител на катедрата по социално-икономическа география в Софийския университет и носител на Европейската награда за литература, говори пред четиридесетте обучаеми от настоящия курс за генезиса и развитието на етнорелигиозните процеси на Западните Балкани.

Втората част от учебния 20 септември започна с темата «Справедлива ли е новата селскостопанска политика? Приоритет ли е биоземеделието за ЕС?» Панелът е част от проект «Платформа за иновации в биологичното земеделие», по който БУП е партньор на Форум CSRD от Северна Македония заедно с още четири организации от Сърбия, Хърватия и Северна Македония. Фокусът на проекта е обучение на възрастни в сферите на биологичното земеделие, маркетинг и брандиране на продукти и се осъществява по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия. Лектори в Националната програма по този панел бяха зам.-министърът на земеделието храните и горите Явор Гечев и председателят на парламентарната комисия по околна среда и води в 46-то Народно събрание Борислав Сандов.

Денят продължи с гостуването на Марк Нордберг, съветник по политическите и икономическите въпроси на американския посланик в България, и завърши със симулация на ТВ интервю и отговор на персонален неудобен въпрос от курсистите.