С Теодор Стойчев и трима евродепутати започна последният курс от обучението за Випуск 2021

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев откри последния, четвърти, обучителен курс за Випуск 2021 на Българско училище за политика(БУП). Пред четиридесетте курсисти Стойчев говори за законодателните приоритети на Евросъюза след годишната реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ръководителят на Бюрото на ЕС в България направи анализ на речта като посочи основните акценти в нея – продължаващата битка с „Ковид-19“, икономическото възстановяване, климатичните промени, сигурността и миграцията. Веднага след това Стойчев модерира сесия, посветена на работата и политиките на Европейския парламент. В нея участие взеха Андрей Новаков, Илхан Кючюк и Петър Витанов. 

Като поздрави първо курсистите за избора им да се обучават, Андрей Новаков ги запозна с европейското финансиране в контекста на възстановяването на Съюза от „Ковид-19“. Евродепутатът от групата на ЕНП говори за Плана за възстановяване на Европа и предвидените средства за България в този спасителен план. Председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк благодари на БУП за поканата и специално отбеляза, че е възпитаник на Училището, а политиката е първо подготовка. После той обстойно говори за интеграцията на Западните Балкани. Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, обърна внимание на важността на зелените политики за Европа.

След общото изложение членовете на ЕП развиха подробно тезите си в работни ателиета пред заинтересовани от темата им курсисти.

Обучителният панел за работата на Европейския парламент и ключовите политики на Евросъюза стана възможен благодарение на проект „EU COOLтура“, който БУП създаде и изпълнява с подкрепата на Европейския съюз. Българското училище за политика „Димитър Паница“ организира и провежда своята обучителна Национална програма „Управленски умения“ вече 19 години. В настоящия й випуск има представители на европейския и българския парламент, на различни правителствени служби, на местната власт, неправителствени и професионални организации, бизнеса и др. Събитието помогна за изграждане и надграждане на знанията на групата лидери за работата на Европейския парламент.