Акад. Денков пред курсистите на БУП: Необходим е обществен консенсус за реализирането на националните приоритети

Необходимо е да се постигне обществен консенсус за реализирането на националните приоритети, за да сме сигурни, че страната ни върви в правилната посока. През последните години в България се наблюдават обратни процеси, в резултат на които тези приоритети не са безспорни. Ето защо трябва да ги препотвърждаваме всеки ден – със законодателната и управленската програма, с международните договори, с дългосрочната визия за това къде бихме искали да видим България след време.

 С тези послания акад. Николай Денков се обърна към политическите и гражданските лидери от настоящия випуск на Българското училище за политика „Димитър Паница“(БУП).

Премиерът бе гост-лектор в трети курс на Националната програма, който се проведе от 2 до 5 юли в Боровец.

„Промяната в обществените отношения е ключова за реализацията на важни за развитието на България реформи. В противен случай предложенията, които ще помогнат за разрешаването на проблемите, биха могли да бъдат блокирани още в самото начало“, посочи министър-председателят. Той даде конкретни примери с натрупани във времето проблеми в системите на образованието и здравеопазването, както и при зеления преход.  След изложението на премиера последва дискусия с курсистите от Випуск 2023.

Третият курс от Национална програма 2023 бе посветен на националните приоритети и решения. В рамките на курса участниците в програмата се срещнаха и с подуправителя на БНБ – Нина Стоянова. Слушаха също лекции за националния бюджет като инструмент за приоритизиране на политики и за предизвикателствата пред енергетиката на България. „Киберрискове по пътя България 2030“ и „Кандидатура на България за членство в ОИСР като национална цел и двигател за реформи“ бяха още сред темите на курса.

Завладяващ и емоционален бе за участниците панелът с водещия на „Панорама“ Бойко Василев. След неговата лекция курсистите са подготвиха по групи и направиха симулация на телевизионен дебат на тема „За или против промяна на Изборния кодекс“.

Третият курс на Националната програма „Управленски умения“ приключи с лекция и упражнение за успешна политическа кампания.

Специален гост за този курс бе Натанаил Стефанов – зам.-председател на УС на „София Тех Парк”, завършил БУП през 2020 г.