Георги Първанов към участниците в Националната програма: „На Вашите плещи ще падне излизането от кризата и реализирането на нова амбициозна програма”

pyrvanov

„Тази програма трябва да включва нова национална кауза и вие, младите, трябва да мислите върху това”. Това каза на участниците в  Националната програма „Управленски умения” президентът Георги Първанов (2002-2012). Той беше гост в сесията „30 минути в

компанията на…” в първия ден от четвърти курс на програмата. Темата на семинара е „България в ЕС – принципи на доброто управление”.

Президентът Първанов изтъкна необходимостта от добри парламентаристи, от хора, които са експерти и добри оратори. Той обясни, че това е важно не само за парламента, но за България като цяло. Първанов каза, че би привлякъл в екипа си такива хора, дори и да са сред най-големите му персонални критици. Заяви, че винаги се впечатлява, като види такива хора сред политическите си опоненти.

Георги Първанов каза, че споделя тревогата за бъдещето на ЕС, но е сигурен, че центростремителните сили ще надделеят. Той обаче призна, че не е оптимист за отношенията в ЕС, тъй като има тенденция за създаване на няколко писти, етажи, център и периферия в рамките на Съюза, което може да има икономическо отражение в бъдеще, а това е лошо за България.

По-рано през деня програмата започна с презентациите на участниците на тема „Енергетика и енергийна ефективност”. Груповите домашни работи бяха приети и коментирани от специално жури, в което влизат експерти от държавни и неправителствени организации и представители на политическите партии. Специални гости в журито бяха Валентина Илиева, която е началник на отдел „Енергийна ефективност” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и г-жа Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.