Симеон Сакскобургготски: „Без работещи институции няма държавност”

simeon2

 „Демокрацията е нещо, което трябва да се изучава, но трудно може да се наложи.” Това каза бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски пред участниците в Националната програма „Управленски умения”. С неговата лекция започна програмата от втория ден на семинара, посветен на европейските политики.

Симеон Сакскобургготски сподели колко много се радва, като вижда как младите хора напредват в живота и кариерата в съвършено друго общество. „За нас, за по-възрастните, демокрацията е реалност, която няма цена”, сподели той.

 

Експремиерът наблегна и  на това колко са важни институциите, защото без тях няма държавност. По негово мнение те не бива да се персонифицират прекалено, защото символизират държавата.

Симеон Сакскобургготски разказа на участниците свои спомени за основателя на Българското училище за политика – Дими Паница.

Програмата продължи с модул за финансовите и икономическите аспекти на кризата в еврозоната. Лектори бяха Себастиан Барнс, ръководител на звеното ЕС/Евро в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, и Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

Следобедът продължи със сесия, посветена на бюджета на ЕС. Маринела Петрова от Министерството на финансите обясни на участниците процедурата, по която се приема бюджетът и приоритетите на ЕС, заложени в документа. След лекцията участниците направиха симулационна игра за приемане на европейския бюджет, подготвена от доктора по европеистика Екатерина Карамфилова.