Европа – настояще и бъдеще

11_05

Под надслова „Европа настояще и бъдеще” премина третият ден от семинара, посветен на европейските политики в Правец. Специални гости на участниците в Националната програма „Управленски умения” бяха българските евродепутати Ивайло Калфин, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Метин Казак и Станимир Илчев от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Ръководителят на Информационното бюро на ЕП в София Виолета Симеонова-Станичич водеше дискусията между тях на тема „Как да избегнем Европа на две скорости”.

Сутринта програмата започна с лекцията на Красимир Мирев, който е ръководител на българската делегация в Комитета на регионите. Кметът на Търговище е и българина с най-висока позиция в организацията. Той обясни на участниците в програмата ролята на регионите при взимането на решения  в ЕС.

Фокус в програмата бяха и събитията в Унгария. По темата „Унгария – криза на демокрацията или умора от антикризисните мерки” гостуваха Даниел Смилов, програмен директор в Центъра за либерални стратегии и Мартин Мевиус, преподавател, журналист и специалист по унгарска история.

Участниците в програмата се учиха и да дебатират. Темата на симулацията беше „За и против в ЕС да се въведат квоти за жени на ръководни постове”. Водещ на дебата бе известната телевизионна журналистка Светла Петрова.