Себастиан Барнс: “Излизането на държави от еврозоната може да е голям скок в тъмното”

sebastian

„Има риск някои страни да излязат от еврозоната. Оставането в еврозоната е трудно и тези държави могат да си помислят, че излизането от нея ще им реши проблемите. Но не е сигурно дали ще е така.” Това каза в интервю за в. „Труд” икономистът от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Себастиан Барнс. Шефът на отдела за анализ на ЕС и еврозоната в ОИСР беше в България по покана на Българското училище за политика „Димитър Паница” и изнесе лекция пред участниците в Националната програма „Управленски умения”, в рамките на четвъртия курс от обучението.

В интервюто Себастиан Барнс акцентира върху значението на образованието за повишаване на конкурентоспособността в дългосрочен план. Той обяснява, че европейската образователна система е добра, но не е най-добрата. Освен това образованието все още не се е настроило към съвременните нужди от специалисти и често е неефективно”.

Според Барнс сред най-належащите реформи в ЕС е либерализирането на пазарите в много от държавите. „Обикновено има един голям монополист, цените са високи за потребителите и никой друг не може да влезе. Регулациите трябва да се намалят, за да може да навлязат нови играчи, и цените ще паднат. Освен това инвестициите ще се увеличат и пазарът ще се увеличи,” подчертава икономистът.

Цялото интервю можете да прочетете на: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1377565