Имат ли място политическите каузи в мрежата?

gg

С игри на открито за изграждане на екип  започна четвъртият ден от първия курс на националната програма „Управленски умения”, която се провежда в Правец.  След обяд занятията бяха посветени на политиката и гражданското участие.

Темата за мястото на политическите каузи в интернет бе представена от доц.Орлин Спасов от СУ „Климент Охридски”. Той направи преглед как през годините политическите партии у нас са използвали и продължават да използват мрежата, за да достигнат до гражданите. Според него интернет комуникацията не може да измести традиционните медии, тъй като у нас все още 42% от населението никога не са използвали интернет.

За онлайн инструментите „Гласоводител” и „Гласоследител” говори Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Той представи методологията, по която тези инструменти са създадени, и как работят те. Онлайн инструментите са актуализирани по проект, финансиран от Тръста за гражданско общество на Централна и Източна Европа. Кирил Аврамов, преподавател по политология в НБУ постави акцент върху необходимостта от информиран избор.

Специален гост в рубриката „30 минути в компанията на…” бе доц.Леандър Литов, ръководител на българския екип от учени, които работят в ЦЕРН. Той говори за ролята на науката в развитието на обществото, за необходимостта от иновации и интердисциплинарни научни изследвания.