Проф. Джеймс Робинсън, автор на бестселъра „Защо нациите се провалят”, ще изнесе лекция у нас по покана на Българското училище за политика

logo_malko

Ще влезе ли България в клуба на проспериращите държави? Каква е ролята на институциите и защо някои държави успяват да създадат по-работещи за гражданите си институции от други? Съществува ли историческо дамгосване, което никоя страна не може да скрие или преодолее? Дали причините за бедността може да се крият в културата, в климата, в географията? Политологът от Харвард проф. Джеймс Робинсън ще изнесе у нас публична лекция на тема „Защо нациите успяват или се провалят? Поглед към България”. Той гостува в страната по покана на Българското училище за политика „Димитър Паница” с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Събитието ще се състои на 20 март (четвъртък) в Централния военен клуб в София, зала Тържествена, от 18 часа.

Проф. Джеймс Робинсън е политолог и икономист, професор в Харвардския университет. Завършил е икономика в London School of Economics and Political Science и има докторантура от Yale University. Признат в целия свят експерт по Латинска Америка и Африка, той е работил в Ботсвана, на о-в Мавриций, в Сиера Леоне и в Южна Африка. Основните му изследователски интереси са сравнителна икономика и политическо развитие с дългосрочен фокус върху Южна Америка и Субсахарска Африка. Проф. Робинсън придобива голяма известност покрай книгата, която публикува съвместно с колегата си Дарон Аджемоглу – „Защо нациите се провалят”. За да открият източниците на икономическия прогрес, авторите на книгата разглеждат множество примери в световната история и групират институциите в две групи: екстрактивни и инклузивни. Базирайки се на петнадесет години задълбочени изследвания, Робинсън и Аджемоглу представят систематизирани данни от Римската империя, от градовете-държави на маите, от средновековна Венеция, от Съветския съюз, от Латинска Америка, от Англия, от Европа, от Съединените щати и от Африка и изграждат върху тях една нова политикономическа теория, която засяга непосредствено големите въпроси на деня.