Гласоводителят за изборите за Европейски парламент 2014 вече е активен

launch_glasovoditel

Гласоводителят  за изборите за Европейски парламент 2014 стартира официално на 29 април. Той беше обявен на специално събитие, организирано от Българско училище за политика „Димитър Паница” и Центъра за либерални стратегии.

„Гласоводител“ е автоматизиран онлайн продукт, който позволява на избирателите да сравнят мненията си по различни въпроси с предизборните платформи на основните партии, които ще участват в изборите  за Европейски парламент през 2014.  Продуктът се прави за четвърти пореден път , а целта му е да рационализира вота на гражданите и да им помогне да осмислят как определена политика би се отразила на техния живот.

В България Гласоводителят за предстоящите избори за Европейски парламент се прави паралелно с подобни инструменти в още 14 европейски страни, сред които Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Италия, Испания, Полша и др. В онлайн инструмента има общо 26 позиции, 17 от които са общи за всички 14 държави, а останалите 9 са специфични за България. Това дава възможност на хората, които го попълват,  да видят кои партийни семейства в различните европейски държави защитават позиции, които са най-близо да техните.

Гласоводител за изборите за Европейски парламент 2014 се осъществява в рамките на проект „Повече гражданско участие и повече разум по време на избори: онлайн средства и публични дебати за ангажиране на гражданите в националните и европейските избори в България”, изпълняван от Българско училище за политика „Димитър Паница” и Центъра за либерални стратегии и финансиран от Тръста за гражданско общество на ЦИЕ.

Можете да се тествате на http://www.glasovoditel.eu