Вицепрезидентът Маргарита Попова откри Лятната академия за укрепване на демокрацията в Евро-средиземноморския регион

summer_academy_margarita_popova

“Голямата тема днес, която ни обединява и прескача националните граници, е интеркултурността. Човешкият живот трябва да се живее със жажда да опознаеш другия, с желанието да подчертаваш общото, а не различията.” Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на откриването на втората международна Лятна академия за укрепване на демокрацията в Евро-средиземноморския регион. Събитието е инициатива на Българското училище за политика “Димитър Паница”, която се организира със съдействието на   Тунизийското училище за политика и Гражданското училище за политически науки в Мароко.

“Вярвам, че част от отговорността ни е да споделяме общи ценности. Еднаквото разбиране за етика и морал е ключово за съвместното ни бъдеще”, подчерта д-р Ирина Алексиева, изпълнителен директор на БУП.

Лятната академия се подкрепя от Южна програма 2 „Към укрепено демократично управление в Южното Средиземноморие” (2015-2017), която е финансирана от Европейския съюз и се реализира от Съвета на Европа. Водещата тема на тазгодишното издание на Лятната академия е „Сигурност и култура”. В академията участват 18 млади политически лидери, завършили националните програми на трите училища.

В първия ден на програмата са включени още лекции на министъра на външните работи на Република България Даниел Митов, заместник-генералния секретар на Съюза на Средиземноморието посланик Делфин Борион и програмния координатор на Южната програма 2 Христо Христов.

Повече информация за проекта можете да намерите тук