Шейна Кайзер: “Социалните медии могат да са риск за сигурността, но са и важен инструмент за овластяване на младите”

shana_2015

Mного млади хора в района на Близкия изток и Северна Африка (а и по целия свят) използват социалните медии – в това число Facebook, Twitter и други платформи, за да споделят съобщения, снимки и видеа за мир и религиозна толерантност. Много често това не са координирани действия, а са лични  споделяния на хора, които по този начин се противопоставят на насилието.” Това заяви пред участниците в Лятната академия за укрепване на демокрацията Шейна Кайзер, регионален директор за Западна Азия и Северна Африка в  International IDEA. Нейната лекция беше посветена на заплахите и възможностите, които дават социалните медии. Смята се, че Ислямска държава например изпраща около 90 хиляди съобщения на ден. В допълнение те имат между 500-3000 потребители, които споделят същото съдържание отново и отново през целия ден. Това показва как социалните медии се използват мощно от различни терористични организации за пропаганда. В същото време обаче масово те са и канал за противопоставяне срещу насилието. Кайзер разказа на участниците за множество инициативи във всички държави от Близкия изток и Северна Африка, които се противопоставят на конфликтите в региона.

Темата за социалните медии беше част от основния акцент през деня, посветен на сигурността в Евро-средиземноморския регион. Сутринта лекция за основните заплахи изнесе председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов. Той разказа и какви са основните тенденции в сигурността в Европейския съюз и НАТО.

Денят продължи с лекция за комуникация в мултикултурна среда, представена от проф. Иванка Мавродиета, преподавател по реторика  в СУ “Св. Климент Охридски”. Медиаторите Албена Комитова и Севдалина Александрова изнесоха лекция за разрешаване на конфликти и водене на преговори с основен акцент международни преговори.

Повече информация за проекта можете да намерите тук