Станислав Анастасов: „България не е на средиземноморския бряг, но с Тунис и Мароко имаме общи предизвикателства в сферата на сигурността“

dsc194
Предизвикателствата пред сигурността на Евро-средиземноморския регион и перспективите за развитие на отношенията на България с Тунис и Мароко бяха основните теми на срещата на участниците във втората международна Лятна академия с българските народни представители Станислав Анастасов, заместник-председател на Комисията по външна политика, ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието и завършил Българското училище за политика, и Атанас Мерджанов, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.
България не е на средиземноморския бряг, но с Тунис и Мароко имаме общи предизвикателства в сферата на сигурността, заяви Станислав Анастасов. В отговор на въпрос за бежанските потоци той бе категоричен, че границите не са решение на проблема, решението е в интеграцията на тези хора, които могат да допринесат за икономическото развитие на ЕС.
Това, което всички ние искаме за Северна Африка, е стабилност – стабилни правителства, стабилни общества, развиващи се икономики, каза Атанас Мерджанов. Той подчерта, че България традиционно поддържа много добри отношения с Тунис и Мароко и изрази надежда, че няма да гледаме с носталгия към миналото, а ще интензифицирате тези контакти в бъдеще.
По време на срещата народните представители и участниците разговаряха за успехите и неуспехите по време на прехода в България, за ролята на гражданското общество, приоритетите във външната политика на ЕС и др.