Президентът Росен Плевнелиев: “След атентатите в Париж влиянието на популистки и крайни националистически организации ще се повиши”

plevneliev_14.11.2015

След атентатите в Париж влиянието на популистки и крайни националистически организации ще се повиши. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев в лекцията си пред участниците в Националната програма “Управленски умения” 2015/2016.

„Не трябва се играе със страховете на хората. Крайният национализъм е най-големият враг на добрата икономическа среда“, посочи държавният глава. „Решаването на кризите не минава през спечелване на войната, а през  спечелването на мира. Войната не е средство за решаване на какъвто и да било проблем, защото когато оръжието влезе в сила, това е доказателство за безсилие“, подчерта президентът.

Пред участниците в програмата президентът изтъкна, че силните политически лидери на планетата са тези, които смятат, че проблемите трябва да се решават по мирен път и чрез диалог, а не с огромни армии, които да местят граници. По думите на президента, за излизане от кризите трябва единство в ЕС. „Кризите нямат граници и нито една страна не може да се справи с тях сама. Само заедно ще решим и украинската, и миграционната, и множеството други кризи, които са на дневен ред“, подчерта държавният глава.

Президентът  припомни, че Европейският съюз е проект за мир и интеграция на народите. „Ако изгубим европейската солидарност, губим всички. ЕС не е съюз на милиарди и фондове, а проект, който създава нови отношения между народите, така че да се гарантира, че войната е невъзможна“, заяви Росен Плевнелиев. Според държавния глава, с прехвърлянето на емигранти между „полуотворени граници и полузатворени гари“ Европа губи своята идея, затова всички държави трябва да спазват правилата, а проблемите да не се замитат. „Липсата на решение създава сива зона на нестабилност“, коментира Росен Плевнелиев и обясни, че светът минава през период на турбуленция и никой не разполага с готови решения. „България е част от решенията на кризите в Европейския съюз и незаобиколим фактор на Балканите. Искаме границите да падат, а не да се местят, а това ще отвори път на инвестиции на Балканите, които могат да бъдат нов динамичен пазар“, смята Росен Плевнелиев.

Успели държави са тези, които имат не огромни бойни армии, а армии от образовани хора, каза президентът и призова бъдещите политици да работят за съхраняването на уникалния проект за мир – Европейския съюз.

По-рано през деня програмата включваше панел за работа в екип, участие в дебати и преговори. Мирослав Мавров, който е заместник-председател на Асоциация “Дебати”, представи на участниците основните правила за участие в политически дебат. Медиаторите Албена Комитова и Севдалина Александрова обясниха основните видове преговори и стратегиите за участие в тях.