Випускници на БУП обсъждаха добри практики на наблюдавани жилища за младежи, по време на четвъртата среща на Клуба на филантропа

dsc_3826

Представители на различни випуски на Българско училище за политика „Димитър Паница“ обсъждаха възможностите за развитие на младежи, които излизат от социалните домове за деца. Това беше темата на четвъртата среща на Клуба на филантропа, която се състоя на 27 септември, в офиса на училището.

На срещата беше представена дейността на Фондация „Защитено жилище ЗАЕДНО“, една уникална социална инициатива за деца и младежи, напускащи държавните институции, създадена от А.Д.А (Архитектурно дизайнерска агенция ООД) и Фондация „Движение на българските майки“. 

Нейният основател арх. Иво Пантелеев и директорът на наблюдаваното жилище Димитър Цветков запознаха присъстващите с историята и предизвикателствата при изграждането на сграда в община Божурище и превръщането й в дом за младежи, напуснали институциите след навършване на пълнолетието си. Сградата функционира от ноември 2008 г. Младите хора живеят там за период от една година. В това време им се осигуряват условия за придобиване на професионални и социални умения.

Участниците в срещата обсъдиха как бизнесът решава да работи за социална кауза и по какъв начин постига своите цели.

Клубът на филантропа е инициатива на завършили Националната програма на Българско училище за политика „Димитър Паница“, които активно работят по различни дарителски и доброволчески каузи. Целта му е да обедини младите филантропи, да им даде „пространство“ да се срещат и да обсъждат общи теми и инициативи, да обменят идеи и обогатяват собствените си дарителски практики, както и да търсят съмишленици и да вдъхновяват околните да се включват в техните каузи и инициативи. Той се реализира в рамките на проект „Да вдъхновим околните и да променим обществото – филантропията като същностна ценност на лидерите“, финансиран от фондация „Чарлз Стюърт Мот“.