Д-р Ирина Алексиева взе участие в Международния симпозиум в Украйна

photo1

Изпълнителният директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ д-р Ирина Алексиева взе участие в Международния симпозиум по съседство, който се проведе в Одеса от 13 до 18 юни 2017 г. Тази година Симпозиумът се проведе за седми път и темата беше „Променотворци в Източното съседство и в Средиземноморския юг“.

Променотворецът е бизнес лидер, политик, активист, млад лидер, учен, както и социален предприемач, който вярва в промяната, като същевременно се стреми да я осъществи. По този начин променотворецът е новатор и визионер, който определя нови тенденции. Той желае да предприеме творчески действия за разрешаването на социални и обществени проблеми.

Фокусът на Симпозиума беше основно Източното съседство и Средиземноморският юг, два региона, които имат за общи съседи Европейския съюз, неговите държави-членки, Руската федерация и Турция. Въпреки че всеки регион се отличава със своите исторически, политически, социални, културни и икономически характеристики, тяхната близост предполага редица синергии и споделен опит по различни теми.

Целта на тазгодишното издание на Международния симпозиум по съседство е да обсъди, оцени и разбере регионалната динамика, както и въздействието, което тя оказва върху трансформацията на обществата на страните от Източното съседство и Южното Средиземноморие.

Изпълнителният директор на Българското училище за политика д-р Алексиева сподели своя опит по темата „Политика срещу популизъм“, в която даде примери за социалните, икономическите и културните фактори, които влияят върху възхода на популизма през последните години.Симпозиумът се организира от Центъра за международни и европейски изследвания (CIES) в университета „Кадир Хас“ в сътрудничество с местните партньори UA: Ukraine Analytica и Съвета за външна политика „Ukrainian Prism“.