Депутати, столичният кмет и шефът на представителството на ЕК в София приеха участниците в Лятната академия

fandakova

С посещения на институции, срещи и туристическа обиколка на София бе изпълнен четвъртият работен ден на участниците в международната Лятна академия.Рано сутринта младите лидери от Мароко, Тунис, Йордания, Египет, Ливан и България бяха приети в парламента от зам.-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. От нея те научиха повече за историята и дейността на законодателната институция.

„Събирайки младите лидери, ние чертаем нашето бъдеще, отбеляза Караянчева и специално поздрави Българското училище за политика за организирания форум. – Сигурна съм, че днес вие ще научите много интересни неща в българския парламент, ще се запознаете с държавното устройството на България, демократичните принципи, които са залегнали в нашето законодателство и ще можете да ги споделите, когато се приберете в своите държави“, обърна се зам.-парламентарният шеф към участниците в Академията.

„Живеем в динамични времена, трябва вземаме адекватни решения, затова смятам, че организираните академии от Българското училище за политика ще помогнат за развитието на държавите от Евросредиземноморския регион и на отношенията между младите хора и политици от тези страни“, подчерта Караянчева. По думите й Средиземноморският район е изключително динамичен и затова трябва да се търсят възможности за повишаване на нивото на добросъседските разговори и отношения. Заместник-председателят на парламента призова да се отговори на агресията с образование, да се подхожда с уважение към различните традиции и да се прояви активност за привличането на младите хора на добрата страна.Младите лидери попитаха заместник-председателя на Народното събрание какво е представителството на младите хора в българската политиката и Народното събрание, каква е ролята на жените в политиката, какви са предизвикателствата пред представителките на нежния пол, които искат да са част от политическия живот на страната, има ли определени квоти за участие на жените в обществено-политическия живот и др. В разговора участваха народните представители Мария Илиева и Ася Пеева.

Участниците в международната Лятна академия се срещнаха още в парламента с Цветан Цветанов и Корнелия Нинова и бяха поздравени от трибуната на парламента лично от парламентария шеф Димитър Главчев.

Втората спирка от днешния работен ден бе столичното кметство, където участниците бяха приети лично от кмета на София Йорданка Фандъкова. Пред младите политически и граждански лидери Фандъкова разказа хилядолетната история на столицата, сподели за най-важните съвременни проекти като развитието на метрото и зелената система в града. Участниците научиха, че, за да бъде успешен един кмет, на първо място трябва да има добри управленски умения, които г-жа Фандъкова е развила в Българското училище за политика.

Точка на работния график бе сложена на улица „Раковска“ 124, където ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев говори пред участниците от Лятната академия за актуалните теми за България и Европа. Младите лидери научиха повече за приоритетите на започналата миналата седмица Тройка на председателства на Съвета на ЕС (Естония, България, Австрия). Чуха още за политиките на Европа в областта на бежанската криза и развитието на приоритетите от Бялата книга, представена от Юнкер. Участниците бяха впечатлени от факта, че Европейският съюз е най-големият донор в света на хуманитарна помощ.

Денят завърши с туристическа обиколка на София, която запозна участниците с емблематични сгради на столицата, тяхната история и съвременни функции, показа им и археологически паметници от древна Сердика.