Андре Азулай, първи съветник на краля на Мароко: „Има шанс за промяна, ако имаме куража да кажем истината“

azoulay_1

Първият съветник на мароканския крал Мохамед VI бе дългоочакваният гост-лектор в последния ден на международната Лятна академия в Правец. Завършилият журналистика, икономика и международни отношения в Париж Андре Азулай, който играе важна роля за реформиране на мароканската икономика чрез развитие на частния сектор, говори за предизвикателствата пред Евросредиземноморският регион. Пред 21 млади политически и граждански лидери от Мароко, Тунис, Йордания, Египет, Ливан и България Андре Азулай каза: „През 1995 г. Барселонският процес започна с желанието на Европа и партньорите от Южното Средиземноморие да се свържат помежду си и да променят правилата на играта, да се справят с миграцията и хората от двата бряга на морето да се опознаят. Днес доверието между нас е достигнало трагично ниво. Ние провалихме толкова много възможности. За да можем да вървим напред, трябва първо да си кажем истината. Ако Барселонската декларация беше приложена напълно, днес нещата нямаше да са така.“

Първият съветник на краля на Мароко сподели, че продължава да вярва в Евросредиземноморското партньорство. Според него то трябва да се върне на първа страница в дневния ред на региона.

„Споделяме едни и същи правила на играта, дефиницията на достойнство е еднаква и от двете страни на Средиземноморието. Но трябва да си признаем истината. Трябва да сме наясно, че да си мюсюлманин или да не си мюсюлманин, да си европеец, или да си мароканец не е същото като преди 22 години“, каза Анде Азулай и допълни, че все още има шанс за промяна, ако имаме куража да кажем истината.

Единственият титулован като „първи съветник“ на краля и член на Комитета на „мъдреците“ на Алианса на цивилизациите към ООН Азулай се представи пред участниците като гражданин на Мароко, бербер, арабин, евреин, европеец по култура и близост благодарение на Гибралтар, който разделя Европа и Мароко само за 15 км. По думите му Средиземноморието днес се е превърнало в място на миграция, място на трагични събития, а не е регионът на взаимното уважение, където хората живеят заедно и където се зараждат и прилагат демокрацията и равенството.

За равенството между половете като необходимото предимство за демокрацията говори пред участниците в Академията Боряна Джонсън, изпълнителен директор на Euro-Med Feminist Initiative и адвокат по човешките права с дългогодишен опит.

Госпожа Джонсън припомни на младите лидери, че в новите глобални цели за устойчиво развитие, приети от ООН, се казва, че равенството между половете е важно за премахване глада, бедността и болестите. В същото време обаче само 10 от държавите членки на ООН имат жени на позицията държавен глава.

„Обсъждането на темата за равенство между половете трябва да започне от разглеждане на понятия като демокрация, права на човека, гражданство от гледна точка на жените и техния достъп до „ресурси“ като здраве, образование, работа, власт“, заяви Джонсън.